Активности
Вести и догађаји 

  ОБУКE НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ ПРЕДАВАТИ ПО ОГЛЕДНИМ НАСТАВНИМ ПРОГРАМИМА
 

У Туристичко-угоститељским школама у Београду и Врњачкој бањи и у Техничкој школи за обраду дрвета, унутрашњу декорацију и пејзажну архитектуру у Београду, крајем августа су организована три тродневна семинара за наставнике који ће предавати по новим наставним програмима у огледним одељењима. Семинаре је организовао Програм реформе средњег стручног образовања са циљем да се наши наставници што боље припреме за почетак нове школске године, али и да се упознају са начинима рада који се примењују у школама у иностранству.

Са новим начинима припремања и сервирања хране наше професоре куварства упознао је аустријски кувар Лудвиг Јакс.
- Драго ми је да ваше професоре могу да научим неким, за њих новим, техникама и куварским тајнама. Сви они су искусни професионалци, вешти кувари са пуно знања, па је ова обука конципирана, пре свега, на визуелним ефектима и сервирању специјалитета, од предјела, преко главног јела до посластица. Савремена гастрономија сервирању посвећује подједнаку пажњу као и самој припреми јела. Зато смо ми у ова три дана припремали различите интернационалне меније, различита јела са пуно прелива и зачина - рекао је Јакс, који осим што предаје у школи, ради и као шеф кухиње хотела `Goldener Hirsch` у склопу ланца хотела `Sheraton`.

Са колегама из Србије Јакс је, каже највише размењивао искуства. - Свака земља мора да негује своју традиционалну кухињу, али треба пратити и савремене трендове, и то је оно чему ми учимо наше ђаке.

Наши наставници семинар су схватили као својеврстан `мастер клас`. - На оваквим семинарима може много да се научи, посебно када је реч о декорацији, јер се ту највише види креативност и умеће сваког кувара. Сада једва чекамо да све што смо научили пренесемо и на наше ученике. Надам се да ће им на часовима бити занимљиво колико је и нама било током ова три дана - каже Јелена Аргеновић, наставник у Туристичко-угоститељској школи у Београду.

 

Слична атмосфера владала је и током семинара који је за наставнике који предају огледном профилу тапетар одржао аутстријски професор Ернст Вимер. - Тапетарски занат је један од најлепших и у Аустрији је веома цењен. Наша одељења попуњена су до последњег места, јер у школама припремамо децу за самосталан рад у занатским радионицама, што је велика предност - каже Вимер, изненађен информацијом о слабом интересовању ученика у Србији за ово занимање.
Наши наставници су са пажњом пратили све што је гост објашњавао и показивао, а онда стрпљиво и педантно кројили материјале, тапацирали делове намештаја, прошивали их украсним бодовима. Посебно корисни били су им наставни материјали које је донео аустријски професор - уџбеници, приручници, вежбе које осмишљавају и припремају сами наставници, јер се труде да сваки час и по форми и по садржају буде другачији. - Овде није само реч о техникама рада, већ и о томе како на другачији начин деци пренети знање, а за то нам је искуство колеге и те како корисно - задовољан је обуком Јован Вукадин, професор Техничке школе за обраду дрвета.

Судећи по интересовању и спремности наставника из огледних школа да учествују на обукама, размена искуства и примери добре праксе су оно што им, можда, највише недостаје. Сарадња успостављена током семинара први је корак да се овај недостатак превазиђе.


 

Модернизација система средњег стручног образовања
Пројекат финансира Европска унија -  www.europa.rs