У Туристичко-угоститељским школама у Београду и Врњачкој бањи и у Техничкој школи за обраду дрвета, унутрашњу декорацију и пејзажну архитектуру у Београду, крајем августа су организована три тродневна семинара за наставнике који ће предавати по новим наставним програмима у огледним одељењима. Семинаре је организовао Програм реформе средњег стручног образовања са циљем да се наши наставници што боље припреме за почетак нове школске године, али и да се упознају са начинима рада који се примењују у школама у иностранству.
Са новим начинима припремања и сервирања хране наше професоре куварства упознао је аустријски кувар Лудвиг Јакс.
- Драго ми је да ваше професоре могу да научим неким, за њих новим, техникама и куварским тајнама. Сви они су искусни професионалци, вешти кувари са пуно знања, па је ова обука конципирана, пре свега, на визуелним ефектима и сервирању специјалитета, од предјела, преко главног јела до посластица. Савремена гастрономија сервирању посвећује подједнаку пажњу као и самој припреми јела. Зато смо ми у ова три дана припремали различите интернационалне меније, различита јела са пуно прелива и зачина - рекао је Јакс, који осим што предаје у школи, ради и као шеф кухиње хотела
`Goldener Hirsch` у склопу ланца хотела `Sheraton`.
Са колегама из Србије Јакс је, каже највише размењивао искуства.
- Свака земља мора да негује своју традиционалну кухињу, али треба пратити и савремене трендове, и то је оно чему ми учимо наше ђаке.
Наши наставници семинар су схватили као својеврстан `мастер клас`. - На оваквим семинарима може много да се научи, посебно када је реч о декорацији, јер се ту највише види креативност и умеће сваког кувара. Сада једва чекамо да све што смо научили пренесемо и на наше ученике. Надам се да ће им на часовима бити занимљиво колико је и нама било током ова три дана - каже Јелена Аргеновић, наставник у Туристичко-угоститељској школи у Београду.
|